Jedna z najväčších módnych otázok: Koľko oblekov má muž vlastniť? Berúc do úvahy prácu, večierky, večerné akcie, koľko oblekov pravý gentleman naozaj potrebuje? Náš štýlový sprievodca vám na túto otázku pomôže nájsť odpoveď.

Samozrejme,  neexistuje žiadny limit, ani presný počet oblekov, ktorý by ste mali mať v šatníku. Otázka kvantity v sebe totiž zahŕňa podstatne viac oblastí, ako ste si mysleli. Trh ponúka toľko skvelých pánskych oblekov, že môže byť zložité obmedziť sa na niekoľko kusov. A vlastne ani nemusíte, pokiaľ si to môžete finančne dovoliť. Avšak, ak nemáte v pláne utrácať svoj priemerný mesačný zárobok (vzhľadom na to, že kvalitné obleky môžu byť dosť drahé), veľmi rýchlo presne zistíte, koľko oblekov skutočne potrebujete, bez toho, aby sme hovorili o extrémnych nákladoch. Priblížime vám niekoľko základných typov oblekov tak, aby ste si ľahšie vybrali ten svoj do vlastného šatníka.  

Čierna klasika

Budeme úprimní, pokiaľ nemáte ani jeden čierny oblek, máte problém. Čierny oblek je totiž základným variantom elegantného oblečenia, ktorý by ste skrátka mali vlastniť. Zafunguje v každom čase, je klasický, nadčasový za každých okolností, takže s ním môžete počítať na každej jednej udalosti. Nie, nie je to jediný oblek, ktorý dokáže takéto zázraky, ale pokiaľ chcete vlastniť len jeden jediný, vyberte si práve čierny. Skvelá vlastnosť, ktorou čierny oblek disponuje, je to, že umožňuje množstvo kombinácií, ktoré z neho robia všestranný odev. môžete ho nosiť ako príležitostný tak formálny, business oblek a vlastne aj všetko medzi tým.

Nosenie čierneho obleku je jednoduché, ale základný krok, ktorý musíte brať do úvahy je správny strih. Dobre padnúci strih je nevyhnutnosťou, ktorého kľúč spočíva v správnej dĺžke nohavíc, správne posadením ramenám a hrudníku. Ak sa snažíte nájsť oblek, ktorý sa hodí na všetky príležitosti, ideálne urobíte, ak si vyberiete čierny a necháte si ho odborníkom upraviť presne na váš typ postavy. Je lepšie mať jeden skvelý oblek, než množstvo nie práve najvydarenejších.

Pokiaľ ide o kombináciu obleku s košeľou, nadčasový štýl si zaručíte bielou oxford klasikou a výzor gentlemana si môžete jednoducho „dofarbiť“ príslušnou farebnou kravatou.

Šedý oblek

Rovnako ako čierny, tak aj šedý variant obleku je ďalšou klasikou, ktorá sa dá prispôsobiť rôznym udalostiam. Vedieť, čo sa nosí so šedým oblekom nie je vôbec ťažké pochopiť, keďže v skutočnosti je šedá, čo sa voľby doplnkov týka, jednoduchšia ako čierna. Ak ste fanúšikom ružovej alebo modrej košele, nadišiel váš čas zažiariť. Šedý oblek sa výborne kombinuje s tónmi ostatných farieb, ktoré vytvárajú hladký a elegantný celok. V prípade doladenia topánok, odporúčame čierne, prípadne hnedé odtiene. Šedá dokáže byť skvelou voľbou najmä v business štýle. Zmena košele, kravaty, topánok automaticky vytvára deň čo deň nový outfit.

Modrý oblek

Pokiaľ hovoríme o modrom obleku – podobne ako čierny – ste neobmedzovaný vo farbách, ktoré s ním môžete nosiť. Námornícky oblek, biela košeľa a červená kravata – pokiaľ máte modrý oblek na sebe prvýkrát, skúste túto farebnú klasiku. Ak ste obmedzovaný v tom, koľko oblekov si môžete dovoliť a chcete vlastniť jeden, odporúčame sa dočasne vyhnúť modrej a uprednostniť nateraz radšej šedú alebo čiernu.

Oblek na konkrétnu príležitosť

Či už je to svadobný oblek, alebo nebodaj pohrebný, určite vám život prinesie príležitosť, na ktorú budete oblek potrebovať. Vieme, je to trochu morbídne nosiť ten istý elegantný oblek na svadby a večierky a následne na pohreb, ale vedzte, že pri všetkých týchto udalostiach sa ľudia sústreďujú na úplne odlišné veci, než na to, čo máte na sebe. Nehovoriac o tom, že sme práve ušetrili pekných pár eur navyše.

Ak sa chystáte využiť jeden oblek na všetky príležitosti, uistite sa, že je jednak vysoko kvalitný, jednak nie  príliš odvážny.

Nájsť dokonalý oblek nemusí byť vôbec ťažké, stačí zvoliť správny strih. To čo dokáže odlíšiť vydarený outfit od toho menej vydareného je voľba správnej košele. V prípade klasických business príležitostí je ideálnou Oxford košeľa, v prípade výnimočných slávnostných udalostí voľte poplin.

Vzorované obleky vás zavedú do úplne iného sveta. Existuje nekonečné množstvo oblekov, ktoré spadajú do tejto kategórie. Pokiaľ potrebujete univerzálny, vzorovaný by mal ísť bokom. Je podstatne odvážnejším než jeho  jednofarebný „súrodenec“, takže bude oveľa viac rozpoznateľným, v prípade, že ho budete nosiť často. V prípade, že chcete byť nositeľom aspoň jedného vzorovaného obleku, privedieme vás k tomu najlepšiemu.

Ak nie ste prehnane extravagantným, dôrazne odporúčame, aby váš model ostal jemný a tónovaný, z dôvodu jeho následnej ľahkej kombinácie a nosenia. Výrazná kocka je obľúbeným vzorom. Je jemnou, ale napriek tomu zrejmou a štýlovou.

Koľko oblekov má muž vlastniť?

  • počet oblekov, ktorý by ste mali vlastniť skutočne závisí iba od vás. Ak pracujete v kancelárií každý deň, budete ich potrebovať viac ako niekto, kto vykonáva manuálnu prácu.
  • čierny oblek je pre každého nutnosťou. Ak budete vlastniť iba jeden oblek, nech je to ten.
  • šedý je klasikou, je ho jednoduché kombinovať s rôznymi farbami.
  • formálny oblek bude drahší. Nerobte si preto starosti nad opätovným nosením na akcie ako sú svadby, večierky alebo pohreby.
  • vzorovaný oblek môže byť ideálnou voľbou pri zmene vlastného vzhľadu.