Prešli ste si nekonečnými skúškami, trávili hodiny času sediac v laviciach, napísali nespočetné množstvo esejí … konečne nadišiel čas zabudnúť na to všetko a začať oslavovať. Pripravme sa spolu na jednu z najväčších udalostí študentského života.

Stužková slávnosť nevzniká zo dňa na deň. Plánuje a formuje sa v priebehu školského roka, takže je prirodzené očakávať, že bude vyšperkovaná do najmenších detailov. Vytvorili sme pre vás rýchleho sprievodcu, ktorý vám napovie, čo si má na svoj deň dospelosti obliecť mladý muž tak, aby nemusel byť v strese. Postupujte podľa našich typov a trikov a garantujeme vám, že zaručene zapôsobíte.

Klasický

Pokiaľ na svojej stužkovej slávnosti plánujete zabodovať, nebojte sa klasiky. Postačí vám čierny oblek a kožené lakovky, vďaka ktorým vyplníte medzeru medzi štýlovým a odvážnym a zaručíte si elegantný výzor bez toho, aby bol nudným. Čierna môže byť dobrou voľbou, avšak rovnako obľúbenými sú i tmavo modrá, prípadne šedá. V každom prípade zvoľte nohavice v rovnakej farbe ako je farba saka, nezabudnite na kravatu, prípadne motýlika a vyšperkujte tak svoj outfit k dokonalosti.

Čo sa farebnosti doplnkov týka, vo všeobecnosti sa hovorí o čiernej (kravata, motýlik), pokiaľ ale neplánujete byť až príliš formálnym, farbu zvoľte podľa vlastného vkusu. Výber košele by mal byť komplimentom samotnému obleku. Pokiaľ máte na sebe tmavý oblek, potom ho doplňte svetlou košeľou. Biela zafunguje so všetkými odtieňmi, ale ak chcete byť štýlovým, jemná modrá, bledé, pastelové farby, či jemné odtiene ružovej budú fungovať o čosi viac. Nezabudnite na košeľu s manžetou a manžetové gombíky k nej. Držte sa ďalej od noviniek a vyberte si radšej niečo klasické, a teda štandardné strieborné, prípadne zlaté farby.

Pamätajte, že na stužkovej budú mať na sebe oblek všetci. Preto sú detaily tým najdôležitejším, vďaka čomu sa od ostatných dokážete odlíšiť. Správne doladenie vreckovky by preto malo byť samozrejmosťou. Pokiaľ hovoríme o pravidlách zhody, resp. nezhody s kravatou, existuje niekoľko názorov. Jedny zastávajú názor, že by farba vreckovky mala korešpondovať s farbou kravaty, iní tvrdia, že práve jej odlíšenie je ukazovateľom vlastného svojského štýlu. V každom prípade by ste si mali vybrať, čo funguje z vášho pohľadu, aj keď hovoríme o obyčajnej bielej vreckovke.

Ešte predtým, ako zvolíte farbu doplnkov, uistite sa, čo bude mať na sebe vaša partnerka. Nie je to síce pravidlo, ale ak zahrniete odtieň partnerkiných šiat do vlastného outfitu, či už v podobe kravaty, vreckovky, alebo oboch, zanecháte dojem.

Odvážny

Neexistuje žiadne pravidlo, ktoré by hovorilo, že nemôžete zaujať natoľko, aby na vás nepadli všetky pohľady v miestnosti. Oblek je niečím, čo síce využijete na stužkovú slávnosť, ale pokiaľ nie ste typom človeka, ktorý sa vo svojom dospievajúcom veku nezúčastňuje formálnych udalostí, pravdepodobne ho viackrát neoblečiete. Školský rok sa skončil, preto neexistuje nič, čo by vám bránilo vyskúšať oblečenie, ktoré sa od klasickej normy odlišuje. V tomto prípade trošku odbočujeme od klasického zovňajška, pričom sa ešte stále budeme držať jeho kľúčových komponentov. Výrazné vzorované sako v kombinácií s nohavicami podobnej farby vytvorí jedinečný vzhľad, ktorý bude dohromady zakaždým zaručene fungovať.

Vzhľadom na to, že ste pri výbere svojho oblečenia strávili určitý čas, nehovoriac o investovaných peniazoch, je na mieste hovoriť aj o starostlivosti o seba samého. Dostatočne upravený účes – ideálne je nenavštíviť kaderníka skôr ako týždeň vopred, zadováženie si kvalitného deodorantu – avšak všetko s mierou. To, čomu by ste sa mali zaručene vyhnúť sú zaužívané zvyky. Žiadne džínsy, či tričká, ani prehnané novinky vo svete oblekových potlačí. Stužková slávnosť nie je príležitosťou na bežné oblečenie…

…a kráľom na vlastnej stužkovej slávnosti sa predsa chcete stať práve vy!