Príprava na jeden z najväčších a najšťastnejších dní vášho života bude určite spojená so stresom –  nájdenie vhodných priestorov, stanovenie zasadacieho poriadku, chystanie výzdoby … Na starosti toho budete mať viac než dosť. Našou snahou je odbremeniť vás od jedného zo zásadných bodov príprav. Pomôžeme vám s tým, čo budete mať na sebe.

Asi sa zhodneme na tom, že každý ženích potrebuje vo svoj svadobný deň vyzerať dokonale. Bez výnimky. Všetky oči budú upriamené priamo na vás a na vašu budúcu manželku, nehovoriac o tom, že sa tieto pohľady budú na vás upriamovať aj dávno po svadbe v podobe fotografií, ktoré tu ostanú navždy. Nemôžete teda pár dní pred svadbou zamieriť na hlavnú ulicu a nájsť oblek na počkanie. Táto záležitosť si vyžaduje plánovanie. Vhodnosť, farba, štýl, veľkosť, doplnky, to všetko musí mať pevne stanovenú myšlienku.

"Ľudia sa na vás budú dívať. Zariaďte, aby tá chvíľa stála za to."

Harr Winston

Zmapovať to, akým spôsobom sa obliekajú hostia je viac ako mätúce, takže vybrať to najaktuálnejšie pre ženícha je ešte ťažšie. Trendy vo svadobných kolekciách sa líšia, v závislosti od toho, kým ste. Pokiaľ ste tradičným gentlemanom, potom bude klasický čierny variant pre vás tým ideálnym, s niekoľkými minimalistickými svadobnými doplnkami.

Rovnako ako premýšľate o tom kým ste (ako ženích) a v čom vyzeráte dobre, musíte rovnako tak myslieť na štýl svadby. Chystáte veľkú svadbu alebo malú, uvoľnenú a živú, plnú tradičných obradov, alebo skôr jednoduchý moderný večer v kruhu najbližších? Nech už to bude čokoľvek, je nutné tomu prispôsobiť aj svoj zovňajšok.

Ak túžite po klasickom kúsku svadobného obleku, potom by ste si mali zvoliť tzv. „ranný oblek“, ktorý sa na rozdiel od smokingu (ktorý vám priblížime neskôr), dá využiť aj po svadbe. Tento oblek sa totiž vyvinul v období, kedy bol považovaný za denno-denný outfit. Oblek je základným kúskom v šatníku každého jedného muža, preto je veľmi podstatné popremýšľať o farbe. Samozrejme, čierna je klasika, no v niektorých prípadoch môže pôsobiť až príliš nudne. Dá sa však s tým popasovať, Stačí, ak ju doplníte módnym motýlikom, vreckovkou alebo šerpou. Pokiaľ sa chcete čiernej vyhnúť, vhodnou alternatívou je, ešte stále veľmi trendy, kráľovská modrá. Práve toto farebné prevedenie má množstvo ženíchov v obľube, rovnako ako rôzne šedé tóny. Nech už ste si vybrali akúkoľvek farbu, berte do úvahy i typ vlastnej postavy, farbu pokožky, vlasov a pod. Pokiaľ vyšperkujete tieto detaily k dokonalosti, nevesta i vaši hostia budú zaručene v úžase.

Oblek na svadbu vôbec nemusí byť stereotypným. Len preto, že ide o svadbu, nemusí byť váš outfit takým, aký od vás hostia očakávajú. Je to predsa váš veľký deň. Smoking je ideálnou voľbou pre niekoho, kto chce bez akejkoľvek zbytočnej námahy vyzerať štýlovo a vkusne. Smokingy sa tradične šijú z kvalitnej čiernej látky, nie zo syntetickej. Dnešná móda je v tejto oblasti rozmanitá a preferuje smokingy i v iných výrazných farbách. Dôležitou súčasťou svadobného outfitu ženícha je vesta. Práve ona vám pomôže vyzerať dokonale po celý čas –  od slávnostného ceremoniálu, až po čas popolnočných tanečných kreácií.

Alternatíva

V prípade, že plánujete uvoľnenú svadbu a v rámci drescode je povolený ležérny štýl, nebojte sa siahnuť po chinos nohaviciach a saku odlišnej farby. Ideálnou kombináciou sú napríklad biele nohavice a sivé sako, prípadne šedé nohavice doplnené modrým sakom.  Maximálne dôležité je pritom venovať dostatočný čas výberu tých správnych doplnkov. Čím prepracovanejší výber detailov, tým prepracovanejší celkový svadobný outfit.

Záverečné detaily

Paradoxne najdôležitejšou časťou vyskladania vášho svadobného zovňajška je finálna fáza, a teda výber topánok a doplnkov. V rámci topánok bohužiaľ, rovnako ako pri zvyške odevu, platia určité pravidlá. Modré obleky je ideálne kombinovať s hnedými topánkami, v krajných prípadoch môžete siahnuť i po čiernej. V prípade čiernych a šedých oblekov voľte jednoznačne čiernu obuv. Ďalšie doplnky zahŕňajú kravaty, motýliky, vreckovky, manžetové gombíky. Pri výbere týchto malých – veľkých „záležitostí“ je potrebné brať do úvahy farebnú schému a celkovú tematiku vašej svadby. Farby by sa mali navzájom dopĺňať, nemali by byť vyberané náhodne. Farebné variácie a vzory sú nekonečné a veľmi osobné tak pre vás, ako aj pre váš svadobný štýl.

Veríme, že ste vyrovnaný so skutočnosťou, že v rámci svadobných príprav si skrátka tento čas určité starosti vyžaduje. Musíte vyskúšať viacero štýlov, aby ste mali možnosť pochopiť, ktorý vám sadol viac a ktorý zasa menej. Veríme, že svoj perfektný oblek nájdete. A rovnako veríme, že nevesta ho bude zbožňovať rovnako tak, ako zbožňuje vás.