Pre mnohých mužov môže byť kvalitný vlnený oblek najdrahším odevom, ktorý si kedy zakúpi. Je preto rozumné, starať sa o svoju investíciu a udržiavať ju čistou. Vďaka správnej starostlivosti o svoj oblek sa v ňom budete nielen dobre cítiť, ale zároveň mu predĺžite jeho životnosť.

"Móda upadá, ale štýl je večný."

— Yves Saint Laurent

Moderné metódy chemického čistenia zahŕňajú vystavovanie tkaniny vášho obleku krutým chemikáliám. Zatiaľ čo príležitostná návšteva čistiarni príliš veľa škôd nespôsobí, nadmerné čistenie môže viesť k oslabeniu vlákna a dokonca spôsobiť vyblednutie farby. Čím kvalitnejšiu vlnu máte (130´s a jemnejšia), tým viac oblek v čistiarni trpí. Preto sa snažte využívať iba overené a kvalitné čistiarne. Pri dodržiavaní dostatočnej údržby stačí oblek vyčistiť v čistiarni obvykle raz, maximálne dvakrát do roka. Pokiaľ potrebujete vzhľad obleku výsostne osviežiť, naparte ho vertikálnou žehličkou. Pre bežnú údržbu využite kefku na obleky (ideálne vyrobenú zo skutočnej zvieracej srsti). Odstránite ňou nečistoty a malé častice, ktoré sú zdrojom zápachu bez toho, aby ste poškodili tkaninu.

Nezabudnite, že starostlivosť o obleky sa stáva dôležitejšou pri tkaninách s vyšším mikrónovým číslom. Vyšší počet mikrónov ale nezaručuje automaticky vyššiu trvácnosť. Práve naopak. Vlnená priadza s vyšším počtom mikrónov je jemnejšia a krehkejšia, čím je náchylnejšia na každodenné opotrebenie. Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako udržať stav a čistotu obleku z vlny je umožniť mu čas na tzv. obnovenie. Vyhnite sa tomu, aby ste nosili ten istý oblek dva dni za sebou. Žiadny odev, vrátane odevov tej najvyššej kvality, nie je určený na denno-denné nosenie. Oblek z kvalitnej vlny nechajte odpočívať trebárs i 14 dní. U bežných materiálov odporúčame vystriedať aspoň ob dva dni. Pokiaľ chodíte v obleku do práce, mali by ste striedať minimálne 2 alebo 3.

Žiadny odev, vrátane odevov tej najvyššej kvality, nie je určený na denno-denné nosenie.

Je nutné počítať so skutočnosťou, že sa vlnené nohavice opotrebujú rýchlejšie, než napr. polyesterové. Samozrejme záleží na vašej telesnej konštrukcii. Bohužiaľ, pokiaľ máte silnejšie stehná, rátajte s tým, že k opotrebeniu materiálu medzi nohami dôjde rýchlejšie. U postáv, kde dochádza k výraznému zaťaženiu materiálu odporúčame zvážiť kúpu vlneného obleku. Máte možnosť siahnuť po zmesových materiáloch, prípadne si nechať ušiť oblek z vlny s možnosťou našitia dvojitého klinu.

Pokiaľ chcete, aby Vám sako vydržalo a uchovalo si svoj tvar, mali by ste si ho vyzliecť zakaždým, keď nastupujete do auta. Odporúčame zavesiť ho na vešiak za sedadlom. Rovnako sa Vám to oplatí i v kancelárií. Kvalitná 130´s vlna toho vydrží veľa. Je nutné si ale uvedomiť, že pokiaľ budete 3 hodiny sedieť v aute, bude to na saku určite vidieť. Objavili sa Vám po určitom čase na lakťoch lesklé miesta? Tendenciou je pripisovať tento fakt nekvalitnému materiálu. V skutočnosti je potrebné si uvedomiť, že pokiaľ si sako v kancelárií nezložíte, až 20 % času dochádza ku styku lakťov s tvrdou podložkou, najčastejšie stolom. Ďalším problematickým miestom je oblasť ľavého ramena. V prípade nevyzlečenia si saka v aute ide o prozaický dôvod niekoľkonásobného opakovaného trenia pásu s látkou saka, čo sa bohužiaľ na danom materiály musí odzrkadliť.

"Práve odev mení náš pohľad na svet a pohľad sveta na nás.“

— Virginia Woolf

Vlna je prírodné vlákno a ako taká dýcha. Inými slovami, umožňuje prúdenie vzduchu, ktoré pomáha rozptyľovať akúkoľvek vlhkosť absorbovanú odevom. Dajte si pozor na to, aby ste v obleku nezmokli. Výsostne drahšie materiály vlhkosť zlé znášajú a môžu sa v jej dôsledku nenávratne zničiť. U saka dbajte na to, aby ste zvolili vešiak, ktorý je tvarovaný tak, aby nasledoval prirodzený tvar ramien. Nesprávny vešiak môže sako zdeformovať a nevzhľadne vytlačiť materiál. Nohavice zaveste na lištu vešiaka pod sako alebo na samostatný vešiak za oba konce. Pri ich umiestňovaní sa riaďte podľa tvaru pukov. V prípade, že oblek nevyužívate, nezabúdajte na špeciálny obal. Jednak ním chránite oblek pred moľami, jednak ním zabezpečujete voľné prúdenie vzduchu, čím si zachová prirodzenú sviežosť.

... aby oblek vydržal

–          Sako si v aute i kancelárií vyzlečte,

–          sako zakaždým zaveste, najlepšie na vešiak,

–          nohavice skladajte na vešiak podľa pukov

–          jeden oblek noste maximálne 3x týždenne, najlepšie každý druhý deň,

–          do čistiarne noste oblek 1 až 2x ročne

–          nesnažte sa oblek žehliť, na základnú údržbu využívajte paru,

–          chráňte svoj oblek pred kvapkami dažďa,

–          čím viac vlny, tým vyššia krčivosť.