Našťastie to, čo rozlišuje vysoko kvalitné košele od tých menej kvalitných, nie je ani okázalý marketing, ani prehnaná cena. Existuje niekoľko jednoduchých symbolov, na základe ktorých dokážete ľahko identifikovať kvalitnú košeľu, ktorá Vám vydrží naozaj dlho.

1. Dotknite sa

Ak je tkanina na košeli na dotyk hrubá, zvlášť, ak sa na nej objavujú známky vysokej krčivosti, máte dočinenia s materiálom nízkej kvality. Najjednoduchším testom je teda Váš dotyk. kvalitná košeľa nebude na dotyk nikdy pôsobiť „plastových“ dojmom. Ak je tkanina jemná , ale zároveň pevná, ide o kvalitný materiál.

2. Skontrolujte štítok

Väčšina košieľ síce nemá na svojich štítkoch uvedený počet vlákien, ale zakaždým je uvedený materiál, z ktorého je košeľa vyrobená, prípadne zmes týchto materiálov. Čím vyššie percentuálne zastúpenie prírodných materiálov, tým vyššia kvalita.

Základ kvality košele spočíva v hustote tkaniny. Pokiaľ hovoríme o zložení materiálu – čím viac bavlny, tým lepšie (zvyčajne odporúčame košele zo 100% bavlny).

3. Overte si krčivosť

Vezmite si kus odevu do dlane, stlačte a následne uvoľnite. Ak sa na košeli objaví príliš veľa vrások, ide pravdepodobne o zlú kvalitu použitého materiálu, ak sa vrásky neobjavia vôbec, ide pravdepodobne o syntetický materiál. jeho obrovskou nevýhodou je fakt, že sa v takomto materiáli budete cítiť ako „vo vreci“ (nedýchateľnosť, tuhosť). V ideálnom prípade by ste mali hľadať akýsi pomyslený stred medzi uvedenými výsledkami testu.

4. Skontrolujte priehľadnosť a prepracovanosť stehov

Držte odev proti zdroju svetla a uvidíte, ako je košieľka transparentná. Čím vyššia transparentnosť, tým menšia hustota vlákna.  Stehy sú svalmi odevu. Výrobcovia väčšinou venujú väčšiu pozornosť vonkajšej strane košele. Jednoduchým spôsobom, ako zistiť, či je steh vykonaný dobre, je otočiť košeľu na rubnú stranu. Spozorovali ste uvoľnené vlákna, ktoré z plochy vyčnievajú? Ide o príznaky zlej výroby.

5. Zmapujte prepracovanosť vzoru

Ak má košeľa viditeľný prúžok alebo iný vzor, je ľahké spozorovať, ako dobre sa vzor zhoduje, v prípade, že sa jednotlivé kúsky tkaniny spoja. Vodorovné prúžky by mali bezproblémovo prechádzať z ľavej na pravú stranu a vertikálne by sa mali zhodovať tak ako na pravej strane goliera, tak na jeho strane ľavej. Skutočne dobrým znakom kvalitnej košele je, keď sa vzor na konci rukáva dokonale zhoduje so vzorom na jeho vrchu. Ide o minimalistický detail, ktorý je znakom dôsledného prepracovania.

6. Pozor na šitie gombíkov

Zistením kvality použitých gombíkov, zistite kvalitu samotnej košele. Košele sa na trhu objavujú s rôznymi veľkosťami a tvarmi gombíkov, čo je častokrát otázkou štýlu alebo dizajnu, nie otázkou kvality. Mohutnejšie alebo jemnejšie, menšie alebo väčšie môžete nájsť rovnako na kvalitných ako i na nekvalitných košeliach. Skutočným znakom nekvalitnej košele je napríklad to, akým spôsobom je gombík našitý, či vykazuje známky uvoľneného vlákna v oblasti stehu, prípadne známky potencionálneho rýchleho roztrhnutia. Je preto dôležité dôkladne skontrolovať, či sú gombíky dobre spojené s košeľou. Gombíky by mali byť pevne pripevnené, bez prílišnej voľnosti, v ideálnom prípade by malo mať prepracovanie stehu krížový tvar „X“, čo zaručuje silnejšie prepojenie. Ak je gombík prichytený dvomi paralelnými stehmi, ktoré sa vzájomne neprekrižujú, ide o znak nekvalitnej košele. Prichytenie gombíka takýmto spôsobom je lacnejšie a pre výrobcu rýchlejšie, nehovoriac o tom, že vo všeobecnosti nie je tak bezpečným ako vyššie uvedená metóda „X“.

Čím viac príznakov toho, že výroba košele vyžadovala využitie väčšieho množstva času, tým kvalitnejší kúsok. Veríme, že ten váš najnovší bude na základe našich rád tou najlepšou voľbou.