Postoje k tomu, ako by sa páni v businesse mohli a mali obliekať sa za posledných pár desaťročí radikálne menili. Pokiaľ plánujete svojim zovňajškom demonštrovať vlastnú tvorivosť a posilniť osobnosť a súčasne prejaviť úctu k pozícií, ktorú zastávate, ale aj k ľuďom, s ktorými sa stretávate je pre vás business casual ako stvorený.

Prvopočiatky štýlu

Business casual narodený v 80-tych rokoch v Silicon Valley bol produktom malých, samostatných, prevažne mužských firiem, kde páni trávili pred počítačovými obrazovkami množstvo času a uprednostňovali výsledky práce pred jej procesmi.

Podstatou tohto štýlu bola náhrada uniformy, teda obleku za polokošeľu a chinos nohavice. Od tohto obdobia ovládlo neformálne obliekanie v rámci podnikania celý svet.

Tento módny štýl spočíva v zameraní sa na uvoľnenejšie, neštruktúrované a neformálne kombinácie. Obleky sú nahrádzané sakom, vyrobeného z mäkkého, poddajného materiálu. To zvykne byť doplnené košeľou s otvoreným golierom. Vyhnite sa výrazným vzorom, ozdobnému prevedeniu zapínania, či momentálne obľúbeným ľudovým motívom. Nezabúdajte, že ste ešte stále v práci. Vhodným môže byť aj úpletový sveter s V výstrihom, ktorý pekne dotvorí otvorený golier samotnej košele.

"Móda je to, čo vám návrhári ponúkajú štyrikrát do roka. Štýl si vyberáte sami."

Lauren Hutton

Jednotlivými kúskami až k dokonalosti

V prípade, že sa za žiadnych okolností nechcete vzdať kravaty, hodvábne a lesklé odložte bokom a namiesto nich radšej siahnite po matných a hrubších tkaninách, ktoré nepôsobia tak formálne.

Najnešťastnejšou voľbou aplikácie business štýlu do denného pracovného života je nosenie trička. Nájdenie správneho druhu v kombinácií so sakom môže byť zložité, nehovoriac o nájdení vhodnej kvality a strihu. Solídnou alternatívou medzi typickou obchodnou košeľou a neformálnym tričkom je polokošeľa, samozrejme s dlhým rukávom, ideálne z prémiovej prírodnej textílie (vlna alebo bavlna).

Chystáte sa do práce, nemáte náladu na košeľu, no obávate sa, že v tričku alebo polokošeli by ste vyzerali až príliš formálne? Stačí zvoliť správny typ chinos nohavíc a váš business outfit bude dokonale vyvážený. Neformálne obliekanie síce prešlo obrovský kus cesty, avšak chinos alebo khakis nohavice boli a stále sú jeho základom. Na rozdiel od klasických džínsov, ktorých pôvod nachádzame v pracovnom oblečení a ktoré môžu pôsobiť neformálne, chinos nohavice pôvodom z vojenskej uniformy sú takmer vždy v poriadku. V tomto prípade ale platí pravidlo – vyhýbať sa lesklým či príliš tenkým materiálom.

Genialita vs. faux pa

Pokiaľ ste si k saku vybrali klasickú košeľu a nechcete vyzerať príliš formálne, džínsy túto formálnosť „rozbijú“. V súčasnosti dokonca i odborníci na módu priznávajú, že existuje veľmi málo príležitostí, v rámci ktorých sa džínsom povie rázne „nie“. Väčšina módnych sprievodcov odporúča tmavo modré džínsy z neupraveného denimu. My sa však prikláňame k čiernej verzii, vzhľadom na to, že nite sú v tomto prípade zvyčajne v tóne tkaniny a nie kontrastné, ako je to v prípade klasického modrého prevedenia. V každom prípade nech už ste si zvolili akúkoľvek farbu, je nutné vyhnúť sa prešúchaným či roztrhaným kolenám, ktoré sú absolútne neprípustné.

Rovnako neprípustnými sú špinavé topánky. Nech už ide o tenisky alebo kombináciu tmavej kože so svetlou podrážkou, vkusne budú vyzerať len ak budú čisté.

Nemáte dnes naplánované žiadne dôležité stretnutie s internými zamestnancami, či externými klientmi? Ideálna príležitosť na outfit, v ktorom sa budete cítiť pohodlne, bez toho, aby ste stratili so svojej profesionality. Vyskladajte si ten svoj už dnes. Veríme, že sa vám naše rady zídu. Móde zdar, pohodliu zvlášť.